NL   FR   EN

Medische problemen met hersenen / schedel

Hypofysetumoren

Hypofysetumoren zijn zeldzame goedaardige gezwellen van de hypofyse. De hypofyse is een kliertje dat heel belangrijk is in de hormoonhuishouding van het lichaam. Ze produceert hormonen die o.a. de bijnier, de schildklier, de waterhuishouding en de groei besturen.

De (goedaardige) tumor kan de werking van de hypofyse verstoren. Symptomen gaan van obesitas tot chronische vermoeidheid, veranderingen aan het skelet enz. Als het gezwel groeit, kan het ook drukken op de oogzenuw, wat leidt tot oogklachten en zelfs blindheid.

De diagnose van deze tumoren wordt vaak gesteld na endocrinologisch (hormonaal) onderzoek en een MR-scan. Vaak kunnen ze met medicijnen behandeld worden door de endocrinoloog maar in welbepaalde omstandigheden dringt een operatie zich op, bijvoorbeeld wanneer het zicht achteruit gaat (door druk op de oogzenuw) of wanneer een overmatige hormoonproductie niet voldoende met medicatie kan gecontroleerd worden.

De hypofyse ligt bijna centraal in het hoofd en is daardoor vrij moeilijk te bereiken voor operaties. De gemakkelijkste toegangsweg is doorheen de neusholte en de sinus sfenoidalis (een van de neusbijholten).

Hypofyse endoscopie De laatste jaren zijn endoscopische operaties de norm geworden. Er wordt dan een camera tot achteraan in de neusholte ingebracht, waardoor er een veel duidelijker en groter beeld ontstaat van het operatiegebied. Tijdens de operatie wordt ook gebruik gemaakt van neuronavigatie, zodat de chirurg op elk moment van de operatie kan bepalen waar hij zich in het hoofd of in de tumor bevindt.

De operatie gebeurt zeer voorzichtig, met de grootste zorg om de omgeving van de tumor zo weinig mogelijk te beschadigen. Rond de tumor bevinden zich immers belangrijke structuren.

Na de operatie verblijven patiënten altijd op de dienst intensieve zorgen. Als er daags na de operatie geen belangrijke problemen zijn en de hersenscan er goed uitziet, worden ze daarna op de gewone verpleegafdeling verzorgd.

Deze operatie wordt goed verdragen en veroorzaakt niet veel pijn. De meeste patiënten kunnen de vierde of vijfde dag na de operatie al naar huis. Patiënten hebben in de eerste weken vooral last van een verstopte neus en soms ook een vieze reuk en smaak.

Hersenen: hypofysetumor