High Tech apparatuur
Neuronavigatie: Ultra-precieze 'GPS' voor hersenoperaties
Bij hersenoperaties is een goede oriëntatie uiterst belangrijk. Om deze ingrepen zo veilig mogelijk te maken, maken de chirurgen van het OLV Ziekenhuis Aalst gebruik van ‘neuronavigatie', zeg maar de gps van de neurochirurgie.
Door deze techniek weet de neurochirurg zeer precies waar het letsel dat hij moet verwijderen gesitueerd is.
Hoe werkt neuronavigatie?
Eerst en vooral wordt een volledige MR-scan van het hoofd gemaakt, waarop het letsel te zien is, maar ook de neus, oren, kortom de volledige schedel.
Deze beelden worden in de computer gebracht.
Als de patiënt onder narcose is, wordt de plaats van het hoofd door infraroodcamera's vastgelegd. Wanneer de neurochirurg nu de tip van een aanwijsinstrument op het hoofd van de patiënt plaatst, kan hij op het computerscherm zien waar dit zich bevindt. De beelden worden opgeroepen die passen bij de plaats waar de tip van het instrument zich bevindt.
![]() |
De bewerkte beelden, met operatieplanning en traject worden ingevoerd in het navigatietoestel. |
![]() |
De twee camera's herkennen de instrumenten in de ruimte en geven de plaats waar het instrument zich bevindt weer op het scherm. |
![]() |
Op het scherm ziet men tijdens de ingreep de beelden van de MR en van de tip van het instrument dat gebruikt wordt. De chirurg weet dus ten allen tijde waar hij zich bevindt tijdens de ingreep. |
Doordat men zo zeer duidelijk kan bepalen waar het letsel zich onder de schedel bevindt, kan men het botluik (dit is het stuk schedel dat wordt weggenomen en later teruggeplaatst) zeer nauwkeurig en op maat maken; niet te groot, maar ook niet te klein.
Op deze manier kan men hersenoperaties veel veiliger uitvoeren, met kleinere toegangswegen en minder risico en pijn.
Film (in het Engels)