NL   FR   EN

Pijn / gevoelloosheid in de hand door zenuwbeknelling

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom: beknelling zenuw in pols

Wat?

Het carpaal tunnel syndroom komt veelvuldig voor. Het ontstaat door een beknelling van de middelste zenuw (Nervus medianus) bij de pols. Deze zenuw loopt van de onderarm naar de handpalm via een tunnel (de carpale tunnel) aan de handpalmzijde van de pols. Door die tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers. De beknelling van de zenuw ontstaat door zwelling van het bindweefsel, waardoor de druk in de tunnel toeneemt.

Klachten?

De klachten die hiervan het gevolg zijn, lopen nogal uiteen. Zo kunt u last hebben van een prikkelend en pijnlijk gevoel of hinderlijke tintelingen in de vingers en in de handpalm of eerder een ‘doof' gevoel in de handpalm en in de vingers. Ook een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder komt voor. En soms treedt krachtverlies op in uw hand. Heel vaak komen deze klachten in de loop van de nacht voor en maken u wakker.

Operatie

Carpaal tunnel syndroom: operatie Vaak zal een operatie nodig zijn om de druk op de zenuw weg te nemen. Hierbij wordt de verbinding tussen de pink en duimmuis, het dak van de carpale tunnel, doorgesneden, waardoor de zenuw van de beknelling wordt verlost.

 

 

Film (in het Engels) (opent nieuw venster)