NL   FR   EN

Medische problemen met hersenen / schedel

Hersenbloedingen

Hersenbloedingen kunnen ontstaan door een ongeval, maar ook door afwijkingen in de bloedvaten in de hersenen: de aneurysmata.

Aneurysma

Een aneurysma is een aangeboren afwijking van een slagader in de hersenen. Door een zwakte in de bloedvatwand ontstaat een ballonnetje, te vergelijken met een blaas op de binnenband van een fiets. Als dit ballonnetje springt, spuit het bloed soms rechtstreeks in de hersenen, maar meestal rond de hersenen. De behandeling is erop gericht de bloeding te stoppen en de gevolgen van de bloeding af te remmen.

De meeste aneurysmata kunnen behandeld worden door ‘coiling'. Hierbij wordt het aneurysma vanuit het bloedvat zelf door een catheter dichtgemaakt.

Als ‘coilen' niet mogelijk is, wordt een operatie uitgevoerd: de ‘clipping'.

Clipping van een hersenaneurysma

De chirurg opent de schedel en de hersenvliezen aan de kant van het aneurysma. Hij maakt gebruik van de natuurlijke holten en spleten in de hersenen om, zonder de hersenen te beschadigen, bij het aneurysma te komen. Hier maakt hij zeer voorzichtig het aneurysma vrij, terwijl hij erop let dat het niet weer springt. Vervolgens plaatst hij een clip (clipping) over de koepel van het aneurysma zodat het nooit meer kan bloeden.

Film (in het Engels)