NL   FR   EN

Pioniers in gezondheid

Stereotactische bestraling (radiochirurgie)

Radiochirurgie of stereotactische bestraling wordt regelmatig toegepast in de neurochirurgie. Deze techniek laat toe kleinere tumoren, afwijkingen in de bloedvaten van de hersenen of metastasen (uitzaaiingen) te behandelen zonder dat de schedel operatief geopend moet worden. Radiochirurgie is een eenmalige precisiebehandeling. Met grote nauwkeurigheid wordt het gezwel of de bloedvatafwijking met een heel hoge dosis bestraald, zonder daarbij omliggende weefsels te beschadigen.

Pioniers in België

Samen met de dienst radiotherapie (Dr Luc Verbeke) heeft het neurochirurgisch team van het OLV Ziekenhuis Aalst meer dan 30 jaar ervaring in radiochirurgie. Daarmee behoren ze tot de pioniers in België in dit vakgebied. Radiochirurgie is teamwork, en wordt in samenspraak uitgevoerd door ervaren specialisten, waaronder uw neurochirurg, de radiotherapeut, de fysicus en neuroradioloog.

Doordat het OLV Ziekenhuis voortdurend innoveert en investeert in nieuwe technieken en high tech apparatuur, verloopt de stereotactische bestraling in het OLV Ziekenhuis niet meer met behulp van een hinderlijk kader dat op het hoofd geplaatst wordt. In plaats daarvan wordt een op maat gemaakt masker gebruikt, wat veel comfortabeler is voor de patiënt. De bestraling wordt uitgevoerd met lineaire accelerator: het Novalis Tx toestel.

Meer info? Bekijk de website van Novalis (in het Engels).

Voor welke aandoeningen?

Stereotactische bestraling is een geschikte behandeling voor kleine hersenmetastasen (uitzaaiingen), acusticus neurinomen (kleinere tumoren van de hersenzenuwen) en arterio-veneuze malformaties (AVM). Met uitzondering van AVM gebeurt de behandeling ambulant. Een arterio-veneuze malformatie (AVM) is een misvorming, een kluwen van bloedvaten bestaande uit aders en slagaders in de hersenen. Zo'n AVM ontstaat al heel vroeg in de zwangerschap (2de tot 3de week). Ze zijn dus altijd al aanwezig. Ze kunnen het hele leven onopgemerkt blijven of leiden tot een hersenbloeding.