NL   FR   EN

Pioniers in gezondheid

SI-fusie: vastzetten van het sacro-iliacale gewricht

Een pijnlijk sacro-iliacaal gewricht (SI-gewricht) is één van de meest voorkomende oorzaken van mechanische lage rugpijn. De pijn situeert zich in de lage rug of in de billen. De pijn kan uitstralen naar het been, tot zelfs in de voet. Hierdoor wordt de pijn soms verward met die van een lage rughernia. Problemen met het SI-gewricht kunnen leiden tot zitproblemen: het voelt meestal ongemakkelijk aan om vlak te gaan zitten in een stoel.

Aan de onderkant van de wervelkolom ligt het sacrum, ook vaak het heiligbeen genoemd. Het sacrum is een driehoekig bot dat eigenlijk gevormd is door het samensmelten van een aantal wervels tijdens de ontwikkeling. Het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht) zit tussen het sacrum en de iliacale botten (de darmbeenderen van het bekken). U kunt deze gewrichten aan de buitenkant zien als twee kleine kuiltjes aan weerszijden van de onderrug op de plaats waar uw riem zit.

Pijn aan het SI-gewricht kan o.a. veroorzaakt worden door een ongeval, door artrose (slijtage, vaak op hogere leeftijd) of door belasting tijdens zwangerschappen.

Als het SI-gewricht teveel beweeglijkheid heeft en de problemen aanhouden, is het stabiliseren van het SI-gewricht een mogelijke oplossing. Dit kan operatief in het OLV ziekenhuis, waar men het gebruik van deze vooruitstrevende operatietechniek geperfectioneerd heeft.

De operatie bestaat uit het fuseren (het samenvoegen) van het pijnlijke SI-gewricht. Een fusie is een operatie waarbij het gewrichtskraakbeen wordt verwijderd uit de beide uiteinden van de beenderen die het gewricht vormen. De twee botten worden bij elkaar gehouden met platen en schroeven, totdat de twee botten in elkaar groeien, of fuseren, in één bot. Dit stopt de beweging tussen de twee botten en neemt de pijn van het gewricht weg.

Film (in het Engels)